четвер, 4 січня 2018 р.

Об'єднання «ЛІГА молоді» - ініціатор та організатор змін_Нещеретівська ЗОШ


З 2016 року Нещеретівська ЗОШ І-ІІІ ступенів Білокуракинської селищної ради стала учасницею Всеукраїнської програми освіти для демократичного громадянства «Демократична школа», в рамках якої були детально проаналізовані рівні демократизації всіх напрямків життєдіяльності школи. Цей аналіз виокремив таку проблему: низька активність учнів школи, молоді села у житті громади, нерозуміння їхньої ролі у змінах, які зараз відбуваються у країні, в громаді та школі. Тісна співпраця учнівської, сільської молоді, органів місцевого самоврядування, громадських організацій  в об’єднанні «ЛІГА  молоді» направлена на створення належних умов для формування необхідних  громадянських компетентностей, що сприятимуть ефективній взаємодії у спільноті, зваженому прийняттю рішень,  активній участі молоді в управлінні школою, громадою, а в подальшому стануть фундаментом для активної участі в управлінні державою та державними інституціями.
Робота організована за такими напрямками:
   1.     Участь у програмі "Демократична школа", в рамках якої відбувається
·        Співпраця з органами місцевого самоврядування,  громадськими організаціями,
·        Демократизація освітнього середовища (демократизація навчально-виховного процесу, управління через освіту для демократичного громадянства та прав людини)
  2.     Впровадження курсу  "Медіаграмотність", в рамках якого для розвитку критичного мислення, уміння висловлювати та відстоювати власну думку організовані:
·        Факультатив "Я маю голос" ,
·        Букт'юберський канал  "БУКІСМАК".
  3.     Організація роботи  центру партнерської взаємодії   «4D-студії»  (Діємо долоня до долоні), де працюють такі студії:
·        кінозал соціального кіно "Інсайт",
·        консультативно-інформаційний центр  "Тет-а-тет",
·        клуб кооперативної гри "Інтел-КВЕСТ".
   4.     Проектна діяльність
·        Участь у всеукраїнських, міжнародних соціальних, освітніх, екологічних проектах:
-       Відповідно до договору, підписаного між ГО "Про.Про.Лаб" та адміністрацією школи  почали роботу з впровадження проекту "Компола", метою якого є встановлення на території шкіл термокомпостерів для перетворення органічних відходів шкільної їдальні. Компостом будуть підживлюватися дерева, що ростуть уздовж доріг.
-       Завдяки перемозі та отриманим коштам у Конкурсі Малих грантів ЮНІСЕФ ГО "Фонд розвитку громад"  був  реалізований проект «Відродження джерела», що передбачав очищення колодязя, русла сільської, освяченої, занедбаної криниці, побудова нового зрубу криниці та благоустрій місця для відпочинку в с. Нещеретове.
-       Участь у першій в регіоні Моделі ООН (наукова конференція і рольова гра одночасно, що імітує роботу ООН) у м. Сєвєродонецьку, яка була організована благочинним фондом "Восток SOS"(Київ, Україна), а профінансована Міністерством міжнародних справ Естонії.
·        Реалізація молодіжних ініціатив  на місцевому рівні:
-       Здавання  склотари для отримання коштів  з метою  облаштування паркової зони.
-       Проведення хлібного ярмарку, отриманні кошти направлені на облаштування «4D-студії»
-       Створення краєзнавчих маршрутів села тощо
   5.     Робота об’єднання «ЛІГА молоді», на нашу думку, надає нам такі переваги:
·        управління, засноване на  довірі, буде більш стійким та ефективним. Якщо учням довіряти, то вони стають відповідальнішими.
·        у вчителів буде більше свободи щодо того, як навчати. Бачення кожного учня як особистості, індивідуальний підхід до нього — важливі складові нової школи.
·        діти навчаться поважати чужі думки, вирішувати конфлікти та розуміти свою та іншу ідентичності.
·        зрозуміють політику, управління як спосіб вирішення важливих проблем.

Немає коментарів:

Дописати коментар